fbpx

Möt Marketa Schätzova

Marketa är född i Tjeckien och bor numera i Sverige på västkusten. Hon har en 3-årig utbildning med gesällbrev i Tyskland, vilket gav henne tillfälle till några års resor i Europa för att lära sig mer om sitt hantverk och uppleva andra kulturer. Senare avslutade hon med två år på en konst & designskola i Prag.

Hon hade turen att få arbeta tillsammans med krukmakare som Nic Collins, Micki Schloessingh, Martin Mc William, Penny Simpson och till och med filmskaparen Jan Svankmajer.

Marketas alster i keramik och porslin är saltglaserade och handmålade. De är glaserad inuti med glasyr gjord av aska från olika trädslag, 99% ekologisk. Elden har målat unika nyanser genom flammorna, askan och saltet. Mjuka ränder i nyanser mellan blått och grått på porslinet eller varma jordiga nyanser på leran. På insidan har askglasyren skapat en glasliknande yta.

”Varje objekt har en egen, unik bild. Balansen mellan att själv skapa och sedan lämna allt över till elden, där spännande transformation händer. En balans mellan att kunna skapa något, men samtidigt att elden, salt eller naturkraft påverkar hur keramiken blir. Det är en livslång process, när en bara kan undra hur mycket en verkligen kan påverka elden och flammornas vägar i själv skapande. ”

Här kommer du till Marketas marknadsstånd

Related Articles

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” så samtycker du till detta. Dataskydd- & cookiepolicy

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng