fbpx

Möt Jessica Gunnarsson

Jessica driver företaget Nygårds Lamm & Design. Tillsammans med sin sambo startade hon 2014 upp en mindre uppfödning av Gotlandsfår på gården Enevillan i Flybo utanför Åseda (ca 4 mil från Växjö). Här bor och arbetar också Jessicas pyrenéertik Citra som är Kronobergs enda boskapsvaktande hund. Jessica har själv tränat henne.

”Fåren är fantastiska djur som ger oss både kött, skinn och ull! De är dessutom mycket duktiga landskapsvårdare som håller våra marker öppna och mycket trevliga och sociala djur. Fåren klipps två gånger per år och jag tar då tillvara på all ull och skapar tovade alster som tavlor, prydnadskuddar, grytunderlägg, dekorationshjärtan och kransar av ullen.

Mitt intresse för tovning väcktes när vi skaffade fåren och jag ville hitta ett bra sätt att ta tillvara ullen. En släkting till min sambo som haft egen ullbutik på Öland i många år lärde mig grundteknikerna och sedan har jag testat mig fram och intresset för tovning och allt fantastiskt man kan göra med ullen har växt. Idag håller jag även nybörjarkurser i tovning hemma på gården. Gotlandsfårens ull har väldigt olika struktur vid de olika klippningarna. Vid sommarklippningen är den lång, lockig och glansig. Vid vinterklippningen är den kortare och lite ”vaddig” och lämpar sig då bäst för våttovning.”

”Mer om mig: 2018 blev jag nominerad som Kronobergs representant till Svenska Fåravelsförbundets pris ”Årets Fårföretagare”.

Här kommer du till Jessicas Marknadsstånd

Related Articles

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” så samtycker du till detta. Dataskydd- & cookiepolicy

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng